Látogatók száma:

Maglódi Nyaraló

Maglód Nyaralói részének gondjai bajai, amin az önkormányzat csak elcsodálkozik, majd elfelejt.

Friss topikok

Ötlet a bel és csapadékvíz elvezetésére Nyaralóról.

2010.09.01. 13:52 B. Márton

  Tegnap beszélgettem Marton Gáborral a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság tagjával. Tőle megtudtam, az egyik legnagyobb akadálya a Nyaralói vízelvezetésnek az a rendelet, miszerint Maglód város csak a Patakba vezetheti el a csapadék vízét. (Gondolom, ezért sem népszerű hivatalosan az általunk sokra tartott Szilvölgybe vezető árok.) Ez övön aluli ütés Nyaralónak. Hiszen melyik utca lejt innen a patakig. És sokan vizionáltak Árpádvezér utca feltúrást, átemelő szivattyúkat, stb.  

 És jött az ötlet. A vasúti sín közel vízszintes. Itt a talajszinten van. A Pataknál már egy nagy töltésen. Tehát magasabban vagyunk, mint a Patak. Megkérdeztem Sarkadi Józsefet (volt állomásfőnök) merre lejt a vasúti pálya? 6 ezrelékkel (1Km-en 6 méter) lejtése van Nyaralótól a patak felé. Vagyis a szintkülönbség tőlünk a patakig = vasúti töltés magassága a patak felett + Kilométerenként 6 méter.

 TEHÁT EGY TELJESEN HAGYOMÁNYOS LEJTÉSÜ ÁRKOT VAGY CSÖVET VEZETHETNÉNK A VASÚTI PÁLYA MELETT. Akár a belvíz szintjénél is mélyebben.  A terület Maglódé, és a pálya környéke a vasúté. A MÁV-nak egyébként ezen a szakaszon belül van egy-két kisebb árka. Lehet, mindkét félnek közös érdeke lehetne egy ilyen árok. De ha a MÁV-nak nincs szüksége rá, akkor is ott a városi terület a pálya mellett.

Perényi Gábor vízügyi mérnök írásából pedig az derül ki, hogy a tervezett szennyvíztisztítónak kapóra jönne, ha a Pataknak nagyobb lenne a vízhozama. A nyaralói csapadék és belvíz jelentősen növelhetné a Patak vízhozamát.

Perényi Gábor írása itt olvasható. http://

 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://maglodinyaralo.blog.hu/api/trackback/id/tr962264318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nubbel 2010.09.01. 19:34:42

Az ötlet valóban jó, azt hiszem mindenki örülne neki a környéken, és ezek szerint mindenki jól járna.
Tisztelt leendő képviselő urak, és hölgyek. Adott egy jó feladat, egy lehetőség, lehet bizonyítani.
Már csak egy jó pályázatot kellene összeállitani,
- belekalkulálva Városunk pénzügyi helyzetét - és
kiírni.
Valahogy biztosan ki lehetne vitelezni.
Valaki a másik blogban arrol irt, hogy már tárgyalnak a vasuttal a 2 Maglódi állomásról, és
a parkolórol. Talán a két dolgot valahogy össze lehetne kötni. Legalább meg kéne próbálni.

marady 2010.09.01. 21:28:04

Amit nekem mondtak, az is hasonló, persze a víz kiútját addig is biztosítani kell, ami szintén nem kevés, de megoldható.
És a nyírfák. Az Árpád parkban pár éve azt gondolta néhány "környezetvédő", hogy túl sok a fa. Megritkították őket, de alaposan. A park azóta sincs túllátogatva. Most az a gondolat röppent fel, hogy legyen futópálya. Minusz még pár tucat fa. Szerintem viszont meg kellene fontolni a visszafásítást! (Persze a szobor és környéke maradna.) Futásra pedig többek közt ott a focipálya. Persze, ha közönséges halandó használhatná. De ez már egy másik történet.

cke-maglod · http://www.civilmaglod.hu 2010.09.01. 21:58:42

@marady:

Itt elég környezetvédőnek lenni (mondani magát), ahhoz, hogy bárki fát vághasson ki?

A felvetett ötletet nem tudom minősíteni, mert ez vízügyi-szakmai kérdés. De laikusként az gondolom, hogy a fásítás is megoldás, de csak részmegoldás. Fásítani kell!! De kell más is.
Első körben, végre meg kéne a szakember szavát hallani. Felszíni vízelvezetést meg kell oldani.
A szennyvíztisztítót meg kell építeni. Van rá szakember és köszönöm, hogy nem nekem kellett elsőnek említeni Perényi Gábort. Jó szívvel ajánlom írásait és természetesen őt magát. Amennyiben elérjük a választástól várt célunkat, akkor még ebben az évben benyújtjuk ismét a pályázatot, hogy megépülhessen egy nagy kapacitású, korszerű szennyvíztisztító üzem. Ez nem halogatható, mert a további ÁREMELÉST csak így kerülhetjük el. Továbbá szükséges az elkövetkezendő "ipari" fejlesztésekhez. Az AUCHAN által ígért záporvíztározót pedig meg kell építtetni velük!!
De a témában a Civil Kontroll Egyesület következő lakossági fórumán személyesen lehet Perényi Gábortól, mert ehhez ő ért.

Vizes dolgaink 3: www.civilmaglod.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=54&Itemid=1

Vizes dolgaink 4: www.civilmaglod.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=55&Itemid=1

B. Márton 2010.09.02. 10:48:47

Igen. Fontosak lennének a fák. A Nyárfás sztori úgy egész, hogy a jelenlegi Árpádparkkal szemben is ugyanazok a nyárfák voltak. Amit évekkel korábban vágtak ki és 3 telek lett a helyén. Majd valóban a Nyárfás (jelenleg Árpád park) totális kivágása következett.
Tudjuk, ezek a fák rengeteg vizet párologtattak el. (Hátrányuk a tavasszal hulló pihe volt, amit fújt mindenfelé a szél.) Természetesen inkább a pihe, mint a belvíz. Nem voltak hülyék a régi öregek, akik ezeket a fákat ültették. De ugyan ezek az öregek ásták az árkokat is és vezeték a Szilvölgybe a vizet. Mert az esőt, hóolvadást, ami a benzinkúttól, Határút felső részétől, stb. ide az állomáshoz folyik, még a nyárfáknak is nagy falat volt.
Futópálya. Én nem szoktam futni, ezért érdemben nem tudok nyilatkozni. De sokan kimennek a Határba futni, ami az árpád parktól kb. 50 méterre van. (állomás túloldala) Szerintem szívesebben fut valaki a szabadban, mint egy parkban körbe, körbe. De lehet, tévedek... És abban igaza van maradynak, hogy a futópálya is elvinne néhány fát. Én inkább a visszafásítást választanám.

moczar.istvan 2010.09.02. 18:04:32

@B. Márton: valahogy itt tudtam Veled kapcsolatba kerülni, mert láttam a piros vonalat a vasúttal párhuzamosan. Szerintem, lehetetlenség a Kossuth L. és mellékutcáinak vizét a patakba vezetni. Az Ady E. utcában alsó szakaszában mély árkot ástak, de igazából nem vezeti el a vizet, de majd jobban megnézem. Szerintem marad a Szilvölgye. Édesapád nem volt rest, mert örökösen az árkot tisztította a kerítésetek mellett. A Kossuth Lajos utcában az árkot mélyíteni kellene és szintbe hozni, hogy folyamatos esése legyen.
A Szilvölgyében gyakran elviszem a kutyát és panaszkodnak a kocogók, hogy sok a parlagfű. Igazából nem lehet élvezni a jó levegőt. A volt Nyárfásról minden igaz, amit írtál, sajnos a fák elöregedtek, a nyárfát visszavágni meg nem lehet, mondták az okosok. Az biztos, hogy a mostani fák nem alkalmasak a víz párologtatására. Talán kocsányos-tölggyel kellene próbálkozni.
Véleményem szerint a kocogásra alkalmas pálya nem lenne rossz, de ezt meg kell vitatni a szakemberekkel.

B. Márton 2010.09.03. 10:42:18

@moczar.istvan:
Mellettünk az árok most is tiszta. Jóhiszeműen feltételezem, hogy a teniszpályán is az. De a vasút túloldalán már nem nevezhető tisztának. És mint a fentiekből kiderül, nem is tehetünk semmit, hiszen csak a patakba vezethetnénk el. De hogy ki fogadta el ezt a Patak dolgot? Vagy, hogy is van ez? Ezért látnék szívesen a humán értelmiség mellett egy két szakembert is a választáson. De ha a Patakba kell vezetni, akkor a vasút mellett megoldható.
Parlagfű? Az évi 2 fűnyírás az Árpádparkban szintén kevés a Parlagfű ellen. Én hiába nyirkálom a füvet, rettegve a büntetéstől, a MÁV, gázfogadó állomás, szennyvíz átemelő területe, Árpádpark területeken található parlagfüvek ugyan úgy kifejtik a hatásukat.

Nubbel 2010.09.06. 14:21:44

@B. Márton:
Ott az árok valóban tiszta, mert az ott lakók rendben tartják. /azt ugyen nem értem hogy miért a tulaj kötelessége ez, de ezt most hadjuk/
Ha nincs rendszeresen megcsinálva, a szélső
ház kertjébe ömlik be a víz. Tartós esőzésnél homokzsákokat kell lerakni. Ilyen helyzetben annyi segitséget elvárhatnának az ott lakók az önkormányzattól, - ha már valaki felajánlja hogy kimélyiti és teljesen rendbeteszi -,hogy legalább a földet elvinnék.
De nem, az árkot nyugodtan csinálja meg, aztán hozasson magának konténert. Természetesen salyát költségére.
Igy lehet minden jóhiszemüen felajánlott segítséget csírájában elfojtani. És ez még csak nem is pénz kérdés lett volna.

Marton Gábor 2010.09.06. 20:51:45

Felszíni víz elvezetés?

- Hangsúlyoznám a mostani állapot papíron nincs! A terület nem Maglódhoz tartozik, ahova a csapadék vizünk távozik és Maglód egyetlen felszíni vízgyűjtő csatornája a patak. A már létező vasút melletti vizesárok kibővítésével és a Kossuth Lajos utcai árok áteresszel való összekötésével a víz a patakba terelhető. Ez eddig a legköltséghatékonyabb megoldás és pénz szűkébe egyelőre ezt találom kivitelezhetőnek.
- Létezik egy hosszú távú elgondolás, amit én is támogatok és bevételt is képezhet a városnak. Átfolyó rendszerű víztározó, amiből a fölösleges vízmennyiség a fent említett módon távozna. Földterület vásárlás a Szilvölgyébe, pályázat stb. Továbbgondolva ide elférhetne egy szabadidőpark ahova az általam is jól ismert ötleteknek adhatna lehetőséget pl.: futópálya, focipálya, BMX pálya, rendezvényekre alkalmas hely stb. Rendszeresen karbantartva nem lenne parlagfű probléma és még a milliókba kerülő MB3-as gyepet se kéne igénybe vennie a lakosságnak. A jó öreg nyárfás maradna a nyárfáké a nyírfáké a tölgyeké, vagy amit éppen ültetünk bele, egy a lényeg a talajvíz probléma is valamelyest megoldódna. Szép állom, de sajnos egyelőre sok a, ha meg a de, meg az adósság. De bízok benne, hogy megvalósulhat. Addig is igyunk egy kis immunerősítő kecsketejet és irány a Szil úgy, mint nagyapáink.

Rendet, fegyelemmel!

- Jogos az észrevétel, engem is zavar az árkok, járdák, utak állapota, ezért kértem a szeptemberi KVVF bizottság ülésére, a közterület felügyelő beszámolóját. Tudják ő az, aki ezeket ellenőrizné, figyelmeztetne, és ha kell segítség, jelezné a TEFÜ-nek. Vele egyébként még eddig nem volt szerencsém találkozni!

marady 2010.09.17. 18:41:48

Felhívtam a Csatornamű vezetőjét (közvetve), aki megígérte, hogy kijön, és elhárítja a hibát.

B. Márton 2010.09.22. 08:03:00

@marady:
Eddig tartott...
Jönnek és elhárítják. Pénteken is megtették. Idáig nem is lehet okom panaszra. Csak az a gondom, hogy ez hetente megismétlődik. Vagyis szennyvíz az árokba, dugulás veszély telekhatáron belül is, stb. Tehát nem egy végleges megoldás születik, hanem csak ideig-óráig tartó javítás. Jelen esetben 4 napig tartott a hatása.
süti beállítások módosítása